Linkedln Instagram Twitter Youtube   
 slo 
 eng 
 
 

O NAS

 

POSLOVANJE UKCL

 

JAVNE OBJAVE IN NAROČILA

 

MEDIJI IN JAVNOST

 

OBVESTILA

 

ISKANJE ZAPOSLITVE

 

PODATKI ZA PROSTOVOLJCE

 

NAŠI USPEHI IN DOSEŽKI

 

Uspehi in dosežki 2017

 

POHVALE IN PRITOŽBE

 

REKLAMACIJE RAČUNOV

 

POVEZAVE

 

HELIPORT

 

ZEMLJEVID STAVB

 

uspehi in dosežki s področja medicine v letu 2017

Skupina slovenskih znanstvenikov in raziskovalcev Kliničnega inštituta za medicinsko genetiko UKC Ljubljana je vodila mednarodno raziskavo, s katero so odkrili nov gen za sindrom prezgodnjega staranja in pojasnili mehanizem, ki privede do prezgodnjega staranja.

Na Očesni kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana smo zelo uspešno opravili prvo implantacijo umetne roženice (Bostonske keratoproteze) v Sloveniji. Bolnik z novo umetno roženico je spregledal po 20 letih.

V UKC Ljubljana smo pridobil tri mednarodne certifikate kakovosti in varnosti: standard kakovosti za bolnišnice DIAS 4.0, standard kakovosti ISO 9001:2015 in standard kakovosti za zdravstveno dejavnost EN15224

Klinični inštitut za klinično kemijo in biokemijo, Laboratorij za analitiko hormonov in tumorskih označevalcev in 24-urni laboratorij, je prejel akreditacijsko listino za medicinske laboratorije.

Z Univerzitetno bolnišnico Motol v Pragi smo podpisali pogodbo, ki omogoča ustrezno in nemoteno obravnavo otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Uvedli smo nov programa ambulantne kardiološke rehabilitacije v UKC Ljubljana in Sloveniji.

Rezultati mednarodne raziskave Euro heart Index Slovenija na področju izvajanja in stanja sekundarne preventive, to je preprečevanja ponovnih zapletov srčno-žilnih bolezni se uvrščajo med najboljše.

Vpeljali smo nove metodo zdravljenja odporne angine pektoris: vstavitev posebne opornice v koronarni sinus.

Obeležili smo 30 let nove porodnišnice Ljubljana.

Oftalmologinja Brigita Drnovšek Olup, je prva ženska, dobitnica mednarodnega priznanja ESOPRS za delo na področju očesne plastične in rekonstruktivne kirurgije.

Na evropski konferenci “3rd Central and Eastern European Meeting on Viral Hepatitis and Co-infection with HIV”, je študija Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana v sodelovanju z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo MF UL, Changes in demographic, epidemiological and virological characteristics of patients with chronic hepatitis B virus infection in Slovenia between 1997 and 2010, prejela prvo nagrado med predstavljenimi študijami. Z raziskavo smo dokazali izjemno učinkovitost nacionalnih preventivnih ukrepov za preprečevanje okužbe s HBV pri otrocih in postavili Slovenijo na sam vrh uresničevanja strategije Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo virusnega hepatitisa.

Pediatrična klinika je prejela certifikat EMRAM – Electronic Medical Record Adoption.

KO za anesteziologijo in intenzivno terapijo operativnih strok je dodeljen Evropski certifikat o akreditaciji za izobraževanje anesteziologov.

Mikrokirurška tehnika rekonstrukcije dojk s 3D modelom, ki smo jo prvi na svetu izvedli v UKC Ljubljana, je uvrščena med najboljše rekonstrukcijske tehnike dojke in objavljena v ugledni knjigi »Flaps and Reconstructive Surgery«

Ustanovili smo Center za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana. Rezultati zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi boleznimi so boljši kot prejšnja leta in veliko boljši kot je evropsko povprečje.

Prvič v Sloveniji izvedli inovativen operativni poseg – avtologno presaditev mrežnice.

Obeležili smo 40 let medbolnišničnih (sekundarnih) prevozov kritično bolnih novorojenčkov.

Na Kliničnem oddelku za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana smo prvič v Sloveniji pri dveh bolnicah uspešno popravili mitralni zaklopki na delujočem srcu.

V UKC Ljubljana smo prvič v Sloveniji vstavili povsem nov tip defibrilatorja, ki je popolnoma v podkožju in med mišicami.

 

Infrastrukturne pridobitve

  1. Odprli smo nove prostore Internistične prve pomoči in Službe nujne medicinske pomoči (druga faza DTS).
  2. Na Kliničnem oddelku za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana smo odprli prostore dnevne bolnišnice.
  3. Odprli smo obnovljen Klinični oddelek za pljučne bolezni in alergije Interne klinike UKC Ljubljana.
  4. Kirurška klinika UKC Ljubljana je dobila novo, sodobno operacijsko dvorano za paciente s kirurškimi okužbami.
  5. Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja smo odprli prenovljen Oddelek intenzivne terapije.
  6. Odprli smo prenovljene ambulantne prostore Kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo.
  7. Imamo nov CT aparat za najzahtevnejše preiskave.


 

BV_CerfOznake_EN15224_B